Friday, February 4, 2011

47. masa, waktu, dan aku

aku nak bercakap tentang apa ya? oh mungkin tentang masa dan waktu. aku mempunyai satu impian yang mungkin bukan aku seorang saja yang mempunyai impian sebegini tetapi mungkin setiap orang yang pernah hidup di muka bumi indah ini pernah mempunyai impian yang sama. dapat agak tak? mari aku beritahu.

aku harap dapat putar balik waktu. kalau dapat, apa aku nak buat? aku nak perbetulkan segala kesalahan dan kesilapan aku. aku tersedar yang sudah berkilo - kilo salah, silap dan DOSA yang pernah aku lakukan. walaupun umur aku baru nak masuk 17 tahun. kalau 10 tahun lagi, 20 tahun lagi atau 50 tahun lagi [kalau aku masih hidup], dah berpikul - pikul agaknya segala perkara negatif dalam diri aku sampai dah tak mampu untuk dipikul lagi.

ada lagi satu tujuan. kalau aku dapat balik ke masa silam aku, aku nak pesan pada diri aku sendiri supaya jangan terlalu membodoh - bodohkan diri sendiri dan jangan jadi penakut. aku tahu dulu aku penakut. apa yang orang suruh, aku ikut. tak lawan, tak bantah. bukan aku tak nak buat begitu cuma hati aku rasa takut. takut apa? takut dibuli, dipulaukan, disisihkan, diejek dan macam - macam lagi. tapi aku boleh lari dari semua itu kalau ia terjadi pun. tapi aku tetap bodoh dan kekal dalam posisi dan keadaan itu tanpa bertindak apa - apa. aku jadi robot. yang dikawal oleh orang - orang sekeliling yang mengeksploitasi diri aku, akal aku, otak aku, badan aku, jiwa aku tapi bukan hati aku. lihatlah. aku hanya mampu kawal hati sedangkan yang lain dikawal orang sekitar. satu lawan banyak. mestilah kalah yang satu itu.

tapi sekarang aku dah tak jadi robot. robot itu dah habis bateri kemudian pengecasnya sudah hilang. remote control sudah rosak. orang yang mengawal robot sudah dapat robot lain. atau mungkin orang itu pula yang sudah menjadi robot. haha. tapi robot yang satu ini sudah jadi manusia semula. tapi cuma manusia biasa yang berusaha menjadikan kehidupan dan peristiwa di sekelilingnya luar biasa. tapi dia tidak cukup mampu. kerana apa? kerana ada orang - orang rasis. yang memandang manusia lain seperti makhluk asing ataupun manusia zaman purba ataupun mereka memandang manusia tidak seperti manusia. entah apa yang mereka fikirkan. bukan aku tahu. itu semua dalam otak mereka. bukan otak aku. jadi jangan tanya aku.

No comments: