Friday, February 25, 2011

49. ada apa dengan pancaragam?

PANCARAGAM

aku pernah menyertai pasukan pancaragam SIGS untuk beberapa tahun. dari situ, aku dapat menimba pelbagai pengalaman sama ada pahit, manis, masin, payau, tawar semuanya ada. ha percaya ke tidak? percayalah sebab itu realiti. bila korang baca perkataan 'PANCARAGAM' itu, apa yang terlintas dalam kepala otak korang? sudah pastinya perkataan 'muzik', 'marching', 'berpanas berhujan', 'muka hitam & belang', 'penat' dan berbagai - bagai lagilah kan.

sebenarnya, pancaragam bukanlah membabitkan perkara - perkara seperti yang dinyatakan di atas sahaja tetapi pancaragam sebenarnya membabitkan kehidupan. seluruh kehidupan. maksud aku, bukanlah pancaragam ini yang menentukan hala tuju hidup korang, tapi mungkin sebahagian daripadanya.

bila kau menyertai pancaragam atau lebih familiar lagi disebut sebagai band @ marching band. kau akan belajar untuk bersabar, kuat semangat, tabah, aktifkan otak dan macam - macam lagilah. percayalah. bagi yang tidak menyertai band, mereka cuma nampak apa yang zahirnya sahaja. intipati dan lain - lainnya tidak diketahui. hanya diketahui oleh budak band sahaja ya. kan kawan - kawan kan? hehe.

jadi itu sahaja bebelan dan perahan otak yang tak berapa nak terkeluar di bibir dan tekak dalam bentuk suara. sekian terima kasih.

p/s : aku rindu 'encik awak' @ my snare drum

No comments: