Friday, August 26, 2011

78. Tetap atau berubah

Dalam kehidupan, setiap orang berubah. Dalam setiap perubahan, ada yang terasa. Dalam setiap perasaan, ada yang bersedih. Dalam setiap kesedihan, ada yang terkinja. Dalam setiap kinjaan, masih ada kehidupan. Dan begitulah kitarannya berlaku untuk sepanjang hidup. Dan walaupun kehidupan itu sendiri sudah tamat, perubahan tetap berlaku. Sampai apa yang berubah itu terus berubah sehingga kembali ke asalnya.

Apabila kita berubah, ada yang suka, ada yang tidak. Hal ini bergantung kepada perubahan yang kita lakukan sama ada ke arah kebaikan ataupun keburukan. Ada orang suka kita berubah jadi baik. Ada ke orang yang suka kita berubah jadi kurang baik? Jawapannya, ada. Ha orang yang macam ni, dia ada penyakit hati. Tapi jangan risau, takkan membawa maut. Hehehe.

Ha tadi baru mukadimah. Ni baru nak mula.

Aku mengaku aku berubah. Aku nampak perubahan aku. Aku tahu ada yang tak suka atau rasa janggal bila aku macam ni. Macam mana? Sesiapa yang kenal aku tahu lah aku macam mana. Untuk yang baru mengenali aku, mungkin mereka lihat aku hanya orang yang sama. Memang lah. Muka takkan berubah. Hati dan jiwa tu yang berubah. Korang tak nampak hati dan jiwa aku semua ni. Macam tu juga dengan aku. Aku tak nampak perubahan hati dan jiwa korang. Tapi segala yang datang dan lahir dari hati tu terpancar kat muka, mata, dan perbuatan.

Apa yang kau fikir, kau dah ubah sudut dari mana kau fikirkan perkara tu. Kalau dulu, kau mungkin fikir dari sudut 180 darjah. Tapi sekarang kau dah tukar jadi 225 darjah. Siapa yang tahu? Tak ada siapa. Cuma kau, kau, dan Tuhan je yang tahu. Aku pun macam tu juga. Segala perkara yang sebelum ni mungkin nampak seperti bukan masalah besar [not a big deal] pun akan jadi sesuatu yang sangat menghentam apabila kau mula fikir dari sudut pandang yang berbeza. Sebagai contoh, mungkin dulu bila orang katakan yang kau bodoh, kau terima 'ya aku memang bodoh *angguk - angguk'. Bila kau ubah sudut pemikiran, kau nampak, 'orang ni doa kan aku jadi bodoh rupanya, mana boleh macam ni, nak pandai'. Jadi kau mula berubah dan terus berubah.

Secara ringkasnya, apabila kau merasakan bahawa seseorang itu telah berubah, sebenarnya kau juga berubah. Percayalah. Jangan cari salah orang je, tengok diri sendiri dulu. Aku pernah dan sedang mengalami perkara ni. Aku sedang berubah. Terima atau tidak, aku perlu berubah.

p/s ; 2010 Masih Hip Hop

No comments: