Saturday, October 8, 2011

86. Dia yang Beautiful

Ada yang hilang ketika engkau hilang
Hatiku jiwaku
Ada yang pergi ketika kau pergi
Senyumku tawaku
Hidupku ikut hilang bersamamu
Cintaku ikut pergi bersamamu
Sementara aku masih di sini
Mencuba tetap berdiri
Tanpamu

Ini adalah puisi dari filem Indonesia, Tentang Dia. Aku dah cuba cari video untuk puisi ini. Tapi tak ada. Kalau filemnya ada lah.

Pada pendapat aku, walaupun filem ni dah lama, tahun 2008 mungkin, cerita ni tetap best. Ada moral dari dua sudut. Persahabatan dan percintaan. Tapi bagi aku, ini tak klise. Untuk sesiapa yang dah tonton pun, mungkin tak dapat tangkap apa yang aku maksudkan. Korang kena tengok filem ni. Ada puisi - puisi yang best walaupun ada yang aku tak faham sana sini sikit sikit. Tapi puisi yang atas ni memang paling aku rasa dan faham lah.

Sebenarnya, aku tak tahu nak cakap apa lagi dah. Banyak perkara tersumbat di dalam otak aku. Sampai setiap satu daripadanya berpusu pusu nak keluar tapi aku tak benarkan. Akhirnya, apa yang keluar? Air mata. Terus dan terus. Ah ini gila. Sampai bila?

p/s ; Aku sedang upload lagu sebarang yang aku tak pernah dengar. Aku jumpa lagu Eminem - Beautiful. Aku tak dengar lagi, aku cari liriknya. Di bawah ini salah satu petikan lirik lagu tu. Sangat bermakna.

And to the rest of the world
God gave you shoes to fit you
So put 'em on and wear 'em
Be yourself man, be proud of who you are
Even if it sounds corny
Don't ever let anyone tell you, you ain't beautiful

No comments: